Denne bokpakken består av tre bøker om våre fremste tenkere fra opplysningstiden: Diderot, Rousseau og Voltaire. Bøkene kan også kjøpes enkeltvis.
Om Opplysningens sjonglør. Denis Diderot 1713-1784
Denis Diderot er en av Opplysningstidens mest spennende skikkelser og mannen bak Encyklopedien – verdens første moderne leksikon.
Hvem var Denis Diderot?
Denis Diderot (1713-1784) er en av opplysningstidens mest spennende skikkelser. Hans intellektuelle appetitt var enorm, og han var drevet av nye måter å tenke og leve på. I tillegg til å være en av de mest betydningsfulle opplysningsfilosofene, var Diderot også forfatter, encyklopedist, vitenskapsteoretiker og kritiker. Som person var han utadvent, kritisk og ettertenksom. Han var en fritenker som utfordret og provoserte og i perioder levde han et omflakkende bohemliv.
Diderots hovedverk – Encyklopedien – er verdens første moderne leksikon, som i selve sin idé oppsummerer mye av opplysningstanken. Under arbeidet med Encyklopedien opptrer Diderot som intellektuell, skribent, entreprenør, redaktør og direktør på én gang, og vi kan vanskelig forestille oss hvilken energi og entusiasme som ligger bak dette arbeidet.
Her blir du nærmere kjent med Denis Diderots mange sider, og forfatteren gir oss innblikk i et levende, underholdende og variert liv og forfatterskap.
Om Opplysningens sorte får. Jean-Jacques Rousseau 1712-1778
Midt på 1700-tallet, i perioden som har fått navnet opplysningstiden, da forfattere og filosofer, særlig i Frankrike, hyllet vitenskapen, fremskrittet og troen på mennesket, oppnådde den ambisiøse Jean-Jacques Rousseau verdensomspennende berømmelse ved å hevde at fremskrittet er fordervende og at det er det menneskelige samkvem i seg selv som er opphavet til alt ondt.
Opplysningsfilosofene overlot Rousseau til seg selv. Han ble opplysningens sorte får. Hvordan kan en slik tilsynelatende menneskefiendtlig filosofi ha dannet utgangspunktet for et av de mestselgende forfatterskapene i sin samtid og et av de mest innflytelsesrike bidragene til tankene om frihet og demokrati i våre moderne vestlige samfunn?
Boken byr på hele spennet i Rousseaus forfatterskap og den setter ham inn i 1700-tallets idéhistoriske kontekst. For leseren som er ute etter en oversikt over enkeltdeler av hans tenkning, som hans tanker om pedagogikk, hans generelle filosofi, hans statsvitenskapelige aspekter eller hans skjønnlitterære forfatterskap, kan bokens ulike deler leses uavhengig av hverandre.
Om Opplysningens stjerne. Voltaire 1694-1778
Voltaire, 1694-1778, var en fransk historiker og forfatter som uredd tok til orde for frihet og toleranse, som som slik bidro til opplysningens gjennombrudd og etablering av «vestlige» verdier som menneskerettigheter, demokrati og ytringsfrihet.
I denne boka går Camilla Danielsen igjennom det viktigste av Voltaires tenkning og forfatterskap. Hun guider oss gjennom diskusjoner og hendelser i de parisiske salonger, eksil i England og hos Fredrik II av Preussen. Enkelte av Voltaires tekster og engasjement vakte oppstandelse i datidens Frankrike. Han ble sågar fengslet og satt i Bastillen for en av sine tekster.
Danielsen beskriver den store opplysningstenkeren og kranglefanten Voltaire på en levende og lettfattelig måte, og gjør på den måten hans tenkning tilgjengelig for oss alle. Hun klarer til å med det kunststykket å more leseren mens han lærer noe viktig om sin egen historie. Visste du at opphavet til myten om Newton og det fallende eplet egentlig er en anekdote fra Voltaire?