Nærmere 100 000 russiske krigsfanger arbeidet i Norge under andre verdenskrig. Her er deres gripende historie.
Da nazistene angrep Sovjetunionen i 1941 ble mange russiske soldater og sivile tatt til fange. Hitler fryktet alliert invasjon og hadde en forestilling om at Norge var et skjebneområde. Nærmere 100 000 russiske krigsfanger havnet i tyske fangeleire i Norge og var god arbeidskraft for nazistene. Under slavelignende forhold jobbet de på industri-, samferdsels- og forsvarsanlegg over hele landet. De bygde Nordlandsbanen, flyplasser på Kjevik, Bardufoss og Gardermoen – og E6 gjennom Nordland.
Mange nordmenn engasjerte seg i russerfangenes skjebne og de umenneskelige forholdene de levde under i tysk fangenskap. Noen forsøkte å hjelpe og satte egne liv på spill – andre hadde helt andre motiver og anga russere på flukt.
Russerfangene og deres betydning for Norge er et glemt kapittel i norsk etterkrigshistorie, også fra politisk hold. Flere tusen av dem døde i Norge og ble gravlagt på militært område, mens andre ble sendt rett i hendene på Stalin. Et betydelig ansvar for disse sovjetiske krigsfangene ligger på norske myndigheters hender – et ansvar ingen snakker høyt om.